Vlada glavni krivac za posrtanje dinara

BEOGRAD, 7. marta 2012. (Beta) - Saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Djogović ocenio je u sredu da je Vlada Srbije glavni krivac za slabljenje kursa dinara.

"Prava adresa za posrtanje kursa dinara je Vlada Srbije, odnosno njena neefikasna ekonomska politika, za koju, bar dosada, ne postoji nikakva odgovornost, nego se alibi traži u centralnoj banci", rekao je on na konferenciji za novinare.

Djogović je istakao da Narodna banka Srbijemerama koje ima na raspolaganju, koje je uporedio sa andolom, može samo da "ublaži tegobe dinara, koji trese groznica, ali ne i da izleči srpsku valutu".

Da bi se postigla dugoročna stabilnost dinara, prema rečima saradnika IZIT-a, potrebno je da Vlada Srbije ima jasnu orijentaciju u ekonomskoj politici, odnosno da se "bavi suštinskim reformskim potezima u transformaciji javnog sektora i prestrukturiranjem i osnaživanjem privrede".

Djogović je ocenio da krtike koje stižu iz Vlade i nekih medija na račun NBS "predstavljaju traženje dežurnog krivca za prikrivanje sopstvenih tragova u kreiranju ovakvog posrtanja dinara".

"Ti tragovi se ogledaju u stvaranju izuzetno visokog budžetskog deficita iznad projektovanih okvira i sa galopirajućim zaduživanjem", rekao je on.

Pogledajte još