Dragan Jovanović Danilov dobitnik Disove nagrade

ČAČAK, 7. marta 2012. (Beta) - Pesnik Dragan Jovanović Danilov (52) dobitnik je Disove nagrade za 2012. godinu, koju dodeljuje Gradska biblioteka u Čačku, saopštio je u sredu predsednik žirija Saša Radojčić.

Žiri je ocenio da se u poeziji Danilova "naglašeno opredeljenje za estetske vrednosti udružilo sa sposobnošću kreiranja obilja čulno zasićenih slika".

Danilov je rodjen u Požegi. Do sada je objavio 17 knjiga poezije, dobitnik je više domaćih i medjunarodnih nagrada kao što su "Brankova", "Zmajeva", "Branko Miljković", "Meša Selimović", Vitalova "Zlatni suncokret", "Jefimijin vez", "Oskar Davičo", "Branko Ćopić", Prosvetina", "Pro creation", "Velika bazjaška povelja".

Upravnica Gradske biblioteke u Čačku Danica Otašević rekla je da će novčani deo nagrade, čiji je pokrovitelj Grad Čačak, ove godine iznositi 250.000 dinara.

Nagrada, koja se pored novčanog dela sastoji i od plakete, biće uručena Danilovu 1. juna u Čačku, na završnoj svečanosti pesničke manifestacije "Disovo proleće", koja se ove godine održava 49. put, u organizaciji Biblioteke, u čast poezije Vladislava Petkovića Disa.

Pogledajte još