NATO da se izvini zbog žrtava u Libiji

UJEDINJENE NACIJE, 8. marta 2012. (Beta-AP) - Rusija je zatražila da se NATO izvini zbog civilnih žrtava tokom prošlogodišnje pobune u Libiji i optužila je libijsku vladu za podršku centru za obuku sirijskih pobunjenika, na šta su SAD i Libija oštro reagovale.

Taj verbalni sukob jedan je u nizu pokazatelja podele u medjunarodnoj zajednici u odnosu prema dogadjajima na Bliskom istoku, a posebno pobuni u Siriji.

Rusija i Kina optužile su NATO da je prekoračio svoj mandat u Savetu bezbednosti koji je taj savez ovlastio da zaštiti civile u Libiji tokom prošlogodišnje pobune, i oštro su se suprotstavile sličnoj akciji u Siriji.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin rekao je da je njegova zemlja dobila informacije da u Libiji postoji "centar za specijalnu obuku sirijskih revolucionara" koji funkcioniše uz podršku vlasti te zemlje.

Čurkin nije izneo detalje, već je izrazio zabrinutost zbog "nekontrolisanog širenja libijskog oružja u regionu" i rekao da obučavanje boraca za napad na sirijsku vladu podriva stabilnost na Bliskom istoku.

Pogledajte još