Point Story

Zagovornik racionalnog korišćenja i zaštite prirode, priznati stručnjak za povezivanje umetnosti i biznisa i borac za to da dizajn, umesto dizajnerima, služi svetu i ljudima. 

Kang Vu Hjon, južnokorejski umetnik i dizajner, predstavio se beogradskoj publici u ponedeljak, 15. septembra, izložbom "Point Story from Nature" u Galeriji "Grafički kolektiv". Publika na ovoj izložbi ima priliku da vidi Hjonove originalne ilustracije iz knjige "Point Story" (u kojima je sažeta filozofija ovog korejskog umetnika), skulpture (objekte), nastale u umetničkoj oazi Nami, ostrvu u blizini Seula, čiji je on osnivač i izvršni direktor, ali i njegove autorske knjige "Kanga" i video-rad "Crtanje po nebu". Izložba će biti otvorena do 27. septembra 2008. 

"Stankovic Percusion Ensemble" ili SPE su za goste izložbe upriličili koncert ispred galerije. Dobra ideja i pravo mesto i povod. Poznata je potreba da muzika malo izađe iz koncertnih sala, pa i da se uključi u zajedničke projekte sa drugim medijima, čime svi samo dobijaju, a naročito na uzajamnoj popularizaciji. Publika je veoma pažljivo, ali i s oduševljenjem slušala odličnu svirku i sve nagradila velikim aplauzom. Da sad ja tu nestručno ne komentarišem, dovoljno je reći da sam uživao, plus dobar scenski nastup, pa se nadam da ćemo ih češće i viđati i slušati, i da ne zaboravim nikako - jedno veliko: bravo!

I don`t have a name. People say "You say: 'You are a point'." Priča o tački. Tačka, tačka, tačka... I ptice koje slobodno lete od tačke do tačke i kao tačke žele da nemaju ime. Samo tačka, ili Tačka. Želi da se zove Tačka. Tačka želi da se zove tačka... i tačka. Po tačkama možemo pratiti put tačke. Slobodno stavite tačku gde god želite. On je rekao da on je tačka, i da tačka je on, i da mu je to ime, i da mu je ime tačka. Ptice lete slobodno i baš ih briga da li su tačke ili nisu, jer u stvari jesu, i ja sam tačka, tačko... Tačke stvaraju crtež na bezbroj načina, jedan je i moj, i ja ga zovem Tačka, i ja se zovem Tačka, i tačka. Rekao sam: "Tačka."

Kang Vu Hjon poznat je po tome što ne vidi grafički dizajn, ilustraciju i crtanje kao zasebne žanrove, već kao jedinstven kreativni rad. Više od dve decenije bavi se grafičkim dizajnom, ilustruje časopise i dečje knjige, piše eseje čije su teme ljubav i mir. Po njemu dizajn mora da podrazumeva, da obuhvati razvoj, ekologiju, naučni rad, interes, da ponudi dobar proizvod i da bude nešto potpuno novo. Stari odnos prema dizajnu jeste da je on umetnost, a on ne misli tako; to mišljenje ne doprinosi ni dizajnu ni umetnosti. Kang Vu Hjon osmislio je korporativni identitet za više od 50 nacionalnih i internacionalnih korporacija. 

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još