Karmen u tri premijere

BEOGRAD, 20. marta 2012. (Beta) - Opera Žorža Bizea "Karmen" u režiji Nebojše Bradića biće premijerno izvedena u tri termina za vikend 24. i 25. marta i u subotu 7. aprila na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, najavio je u utorak nacionalni teatar.

Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Djurović rekao je na konferenciji za novinare da je nezamislivo da nacionalni teatar nema operu "Karmen" na svom repertoaru i da taj stav potvrdjuje i istorija beogradske opere.

On je rekao da je "Karmen" jedna od najizvodjenijih i najgledanijih opera na repertoaru Narodnog pozorišta i izrazio uverenje da će nova postavka biti dugo na sceni nacionalnog teatra.

Reditelj Nebojša Bradić rekao je da je opera "Karmen" izazov za svaku novu produkciju i naveo da je radnja u njegovoj postavci iz 1830. godine izmeštena u 20. vek, u period Španskog gradjanskog rata.

Govoreći o popularnosti opere "Karmen", on je rekao da je za to muzičko delo krajem 1990.tih, u vreme dok je bio upravnik Narodnog pozorišta, bilo prodavano 800 ulaznica, iako u sali ima 600 mesta.

Opera "Karmen" na prvoj premijeri biće izvedena pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića, a u repriznim izvodjenjima dirigovaće Zorica Mitev Vojnović i Ana Zorana Brajović.

U ulozi Karmen u subotu 24. marta biće Dragana del Monako, Aleksandra Angelov pevaće naslovnu ulogu dan kasnije, dok Jadranka Jovanović kao glavna junakinja nastupa 7. aprila.

Jadranka Jovanović obratila se novinarima kritikujući odluku uprave da "Karmen" bude izvedena u tri ravnopravne premijere, jer kako se izrazila, premijera može biti samo jedna i slična praksa ne postoji nigde u svetu.

Pogledajte još