Staro zdanje Narodne banke otvara vrata posetiocima

BEOGRAD, 21. marta 2012. (Beta) - Staro zdanje Narodne banke Srbije u ulici Kralja Petra u Beogradu u subotu 7. aprila biće otvoreno za posete gradjana, povodom proslave 125. godišnjice početka izgradnje, najavili su u sredu u toj instituciji.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić rekao je novinarima da je proslava 125. godišnjice prilika da se predstavi jedna od najstarijih zgrada u Evropi i svetu u kojoj se nalazi sedište centralne banke.

"Pretpostavljam da ova zgrada prestavlja jednu vrstu zaveštanja, da je čuvamo, negujemo i da na nju budemo ponosni, kao na simbol dobre tradicije bankarstva u našoj zemlji", rekao je Šoškić.

Kako je rečeno novinarima, svake prve subote u aprilu posetiocima će će biti omogućeno da vide svečani hol koji do sada nije bio otvoren za javnost, kao i izložbeni prostor.

Za noć muzeja 19. maja biće otvoren svečani hol, izložbeni prostor, kao i trezori, dok će za Dan evropske baštine u septembru zainteresovani moći da vide i svečanu salu u kojoj se održavaju najvažniji sastanci u centralnoj banci.

U svečanoj sali izložena su ulja na platnu Uroša Predića, kao i skultupre Djordja Jovanovića, dok je svečani hol zanimljiv pre svega zbog arhitektonskog rešenja Konstantina Jovanovića koji je projektovao i predložio način dekoracije zgrade.

Pogledajte još