Nema dogovora o minimalnoj ceni rada

BEOGRAD, 21. marta 2012. (Beta) - Predstavnici Vlade Srbije, poslodavaca i reprezentativnih sindikata nisu uspeli u sredu da se dogovore o novoj minimalnoj ceni rada, rečeno je agenciji Beta u Uniji poslodavaca.

"Vlada i sindikati ne uvažavaju realnost da poslodavci neće moći da isplate zarade ako minimalna cena rada po satu od 1. aprila bude povećana sa 102 na 115 dinara", rekao je portparol Unije Dragoljub Rajić.

On je najavio da će Unija poslodavaca predložiti sindikatima da se u oblastima gde je potpisan kolektivni ugovor zarade isplaćuju prema "minimalcu" koji bio u vreme kad su ti ugovori potpisani.

Ako sindikati ne prihvate taj predlog poslodavci će, prema rečima Rajića, istupiti iz kolektivnih ugovora koji su potpisani u oblasti poljoprivrede, gradjevine, hemije i nemetala i metalskoj industriji.

"Samo 18,2 odsto firmi u Srbiji redovno isplaćuje zarade, a 42 odsto sa zakašnjenjem od 60 dana", istakao je Rajić.

Isplata zarada na osnovu cene rada od 115 dinara po satu dovela bi, kako je upozorio, do povećanja zarada u proseku od 10 do 12 odsto, što većina poslodavaca neće moći da ispuni pa će ili gasiti firme ili otpuštati radnike.

Pogledajte još