Život i delo

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog neguje običaj obeležavanja rođendana svog darodavca Pavla Beljanskog. Ove godine taj datum je obeležen u četvrtak, 22. juna u 20.00 otvaranjem izložbe Živko Stojsavljević: život i delo, posvećen autoru čija se dela nalaze u stalnoj postavci spomen-zbirke. Autor izložbe je Konstantin Novaković, istoričar umetnosti, kome je ovo bila i tema za diplomski rad iz istorije umetnosti.
Za predstavnike medija i goste iz Beograda Beljanci su organizovali prevoz do galerije, dočekali nas, posle odmora, osveženja i podele pres-materijala i bogato opremljenog kataloga(Čije su izdavanje pomogli Rotari klub Novi Sad i Štamparija "Čigoja"), prisustvovali smo konferenciji za novinare na kojoj nam je direktor zbirke, Jasna Jovanov, ukratko iznela istorijat kuće i predstavila projekte za budućnost, akcenat je bio na autorima koji su nepravedno zapostavljeni u dosadašnjem periodu i za koje su u planu izložbe, monografije i sve što je potrebno da bi dobili mesto u istoriji umetnosti koje im po zasluzi pripada.
Zatim nas je Konstantin Novaković, unuk slikara, proveo kroz ovu prvu retrospektivnu izložbu Živka Stojsavljevića u Novom Sadu na kojoj su zastupljena dela iz svih njegovih stvaralačkih faza: počevši od najranijih radova, zatim slika nastalih u periodu između dva svetska rata, pa sve do ostvarenja slikareve pozne faze, koja se stilski uglavnom nadovezuju na beogradsko međuratno slikarstvo. Izložena dela, kako ona iz fonda zbirke, tako i iz muzeja u Beogradu i Srbiji, kao i mnogih privatnih kolekcija, u stvari predstavljaju najuži izbor Stojsavljevićevih radova, koji svojim kvalitetom i likovnim jezikom spadaju među antologijska ostvarenja našeg stvaralaštva.
Koncepcijski postavka izložbe na jedan sveobuhvatan i sistematičan način prikazuje Stojsavljevića kao umetnika i kompleksnu ličnost. Izložena su ukupno 74 autorska rada , podeljena u tri segmenta, postavka crteža iz Dokumentarnog fonda Spomen-zbirke, postavka slika i bio-bibliografska izložba koju čine fotografije i katalozi i lični predmeti autpra.
Mnogobrojnu publiku je pozdravio i izložbu otvorio novosadski slikar Radule Bošković. Uz hladno osveženje i ukusno pripremljene poslastice još dugo smo ostali u neobaveznom i prijatnom razgovoru. Ostaje nam samo još da pohvalimo domaćine i da im se iskreno zahvalimo na divnom gostoprimstvu, a vama dragi čitaoci od srca preporučujemo da odete i pogledate ovu veliku i značajnu izložbu.

Dragan Kljajić

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.