Izbori na Kosovu moraju da se održe

BEOGRAD, 23. marta 2012. (Beta) - Članovi skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju iz vladajuće koalicije i opozicije poručili su u petak da lokalni izbori na Kosovu moraju da se održe i upozorili da bi u suprotnom Srbija implicitno priznala nezavisnost Kosova.

Na sednici odbora, poslanik Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović poručio je predstavnicima lokalnih samouprava sa Kosova, koji prisustvuju sednici, da moraju naći načina da se izbori održe i pozvao ih na jedinstvo.

Poslanica Ujedinjenih regiona Srbije Stojanka Petković ocenila je da bi neodržavanje lokalnih izbora bilo direktno guranje Srba sa Kosova u naručje Prištine i implicitno priznanje nezavisnosti Kosova, kao i poraz srpske diplomatije.

Dragiša DJoković iz Demokratske stranke porucio je da će izbora na Kosovu biti i da za to postoji politička volja medju Srbima u pokrajini, kao i da Zakon o lokalnim izborima mora da se poštuje na teritoriji cele Srbije.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Vladimir Milentijević optužio je predsavnike Vlade Srbije da uporno bojkotuju skupštinski Odbor za Kosovo i poručio da onaj ko raspiše izbore mora i da ih sprovede.

Poslanik vladajuće koalicije iz Pokreta veterana Saša Dujović rekao je da bi zakljucak odbora trebalo da bude insistiranje da se izbori održe, ali i naveo da je Skupština uradila sve što je u okviru njenih ingerencija i da odgovore na ključna ptianja treba tražiti od predsednika i Vlade Srbije.

Članovi odbora iz vlasti i opozicije kritikovali su predstavnike vlasti što nisu došli na sednicu.

Pogledajte još