Četiri elementa

Zemlja, Vazduh, Vatra i Voda su od vajkada četri osnovna elementa od kojih je sve sazdano. Elementi koji se privlače i dopunjavaju, ali i ne slažu. Ali ni umetnici se ne slažu (saglašavaju), na sreću po umetnost. Bilo bi naopako kad ne bi bilo tako. U tom "neslaganju" ili, pravilnije rečeno, u tim različitostima, leže sve bogatstvo i sva lepota ovog sveta.

Pod nazivom "Četiri elementa" što je, u stvari, i naziv izložbe i neformalno ime ove grupe umetnika, videli smo grafike dveju umetnica - Suzane Vučković i Ljubice Nikolić i dvoice umetnika - Dragana Cohe i Miodraga - Miška Petrovića. Izložvba je po vodenom- kišovitom danu, jesen i četvrtak, 25. septembar, svečano- vatreno otvorena na zemlji-u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja, a u vazduhu je mirisala umetnost. 

A u umetnosti- grafikama četri elementa i ogromna količina individualnog rada i onog zdravog druženja, druženja u radu radi umetnosti. Sve to kao rezultat daje umetnost zbog koje vredi poznavati ove umetnike. I zato u ovim, na neki način i pomalo arhaičnim kategorijama, ali čije vrednosti, nadam se dugo još niko neće dovoditi (dovesti) u pitanje. Publika je s jednim nepogrešivim osećanjem za dobro, lepo, istinito, a lično, intimno, samosvojno došla po ovom meteorološki-... lošem vremenu i vremenima da uživa i da pozdravi ono čemu su nekad stari majstori skidali kapu, shvativši definitivno da budućnost (umetnost) ima smisla (i te kako).

Izložbu je, baš onako kao pravim drugarima, spontano i neobavezno, ali s puno pažljivo biranih reči punih ljubavi otvorila Ljiljana Tašić, kustos Centra, davši kratak istorijat nastanka ove neformalne grupe, ali i sad već može se reći istorijat dobre saradnje ovih umetnika sa Akademijom. Za centar je ovo lep način da započne novu izlagačku sezonu u krugu prijatelja galerije i prijatelja prijatelja galerije, što mu dođe na isto, a umetnici su imali lepu priliku da predstave nove radove, nove projekte i da pozovu publiku na nove izložbe koje su u planu u bližoj budućnosti. Zadovoljstvo je bilo, kao i uvek, obostrano kad se radi o "Četiri elementa" i o Centru.

Izložba će biti otvorena do 11. oktobra, i mi vam je preporučujemo u sva njena četiri elementa. Ja ću sigurno otići bar još jednom - prvo da na miru pogledam radove, a drugo dugujem neku muziku jednom od autora izložbe. Ako dođete uživaćete zaista u odličnim grafikama, a što se tiče one muzike nikad vam neću reći da je u pitanju kompletna diskografija T. Rex-a. Upssss... izlete mi.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još