fbpx

Lepenski vir pod krovom

Vlada republike Srbije izdvojila je preko 190 miliona dinara za realizaciju prve faze rekonstrukcije krova lokaliteta Lepenski Vir.

U prvoj fazi predviđena je izgradnja celokupne konstrukcije koja će držati providan pokrivač, kako bi se iz ptičje perspektive mogao videti, a i zaštiti ovaj arheološki lokalitet.Tu su još zanatski I građevinski radovi oko rekonstrukcije zgrade uz lokalitet. Krov će se uklopiti u prirodni ambijent oko Dunava.

Druga faza predviđa izgradnju amfiteatra, sale za postavke skulptura i trapezoidne kuće za prezentaciju budućih arheoloških nalaza. Prema planu, uz Dunav, blizu lokaliteta, biće izgrađeno pristanište I nekoliko bungalova, kao i naučno - rekreativni centar.

Time će se, posle 38 godina, od kada je privremeno pokriveno ovo nalazište, rešiti "stambeno" pitanje ovog lokaliteta, kaže dugogodišnji kustos Lepensakog Vira, Vasoje Vasić iz Donjeg Milanovca.

Zbog povećanog nivoa Dunava,posle izgradnje elektrane Đerdap I, prva dislokacija i zaštita poičela je 1970 godine. Na platou u neposrednpoj blizini nalazišta rekonstruisano je zemljište na kojem je ležao Lepenski Vir..U podove kuća ugrađene su skulpture i kamene ploče koje čine ognjišta,a po njihovim ivicama raspoređeno je kamenje koje ima konstruktivne tragove 69 kuća, odnosno ognjišta. Još tada je postavljen, privremeno, drveni krov,ističe Vasić.

Dok svetski naučnici uveliko tragaju za uzrocima, načinu i vremenu nastanka univerzuma, Lepenski Vir, pored Donjeg Milanovca, svojim antropomorfnim figurama, gde dominira lik boga sunca i vidnim tragovima 69 kuća, koje čine organizovano naselje, otkrivaju tajnu Lepenskog Vira, koja je započela još sedmog milenijuma pre Hrista.

Takvo nalazište ubraja se u evropsku i svetsku atrakciju jer svedoči o ljudskoj prošlosti koja se meri milenijumima.

Jon Mirt

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.