Možda nadjen trag ka fosilima pekinškog čoveka

JOHANESBURG, 25. marta 2012. (Beta-AP) - Sećanja jednog američkog marinca iz vremena Drugog svetskog rata obnavljaju nade da će biti razrešena jedna od najvećih arheoloških misterija modernog doba - mesto gde se nalaze izgubljeni fosili tzv. Pekinškog čoveka, rekli su južnoafrički i kineski naučnici.

Fosili se možda nalaze ispod parkirališta u gradu Ćinhuangdao na severu Kine, gde je marinac Ričard Bauen (Rićard M. Bowen) 1947. godine video dva sanduka puna kostiju, naveli su paleontolozi u martovskom izdanju časopisa Univerziteta Vitvatersrand u Johansesburgu.

Fosili, otkriveni pre 100 godina, za koje se veruje da su ključni za proučavanje ranih perioda čovečanstva, nestali su u vreme kada je počeo rat na Pacifiku, dok su prebacivani na sigurno - u SAD.

Bauen je ispričao svom sinu 2010. godine kako je iskopao iz zemlje dotične drvene sanduke i koristio ih kao oslonac u mitraljeskom gnezdu kada se američki vojni logor Holkomb našao na udaru kineskih komunističkih snaga.

Mnogo kasnije, posle nastanka njegovih memoara, Bauenova porodica je kontaktirala univerzitet Vitvatersrand, čija arheološka istraživanja uživaju veliki ugled u svetu.

Upravo je Vitvatersrand otkrio fosile "kolevke čovečanstva" u Južnoj Africi, koji su stariji od kineskog "Homo Erectusa", to jest Pekinškog čoveka, čiji su ostaci izgubljeni posle Drugog svetskog rata.

Fosili Pekinškog čoveka su nestali u vreme japanskog napada na Perl Harbur 1941. godine, koji je SAD uvukao u Drugi svetski rat.

Pogledajte još