Blago poskupljenje jaja pred Uskrs

BEOGRAD, 28. marta 2012. (Beta) - Potrošače pred Uskrs očekuje novo poskupljenje jaja od dinar do dva zbog uobičajene veće potrošnje, ali već nakon praznika jaja će pojeftiniti, ocenio je direktor Zajednice živinara Rade Škorić.

"Godinama tržište reaguje nedelju dana pred Uskrs, ali posle praznika cena pada jer se smanjuje potražnja, a raste proizvodnja", kazao je Škorić za portal EurActiv Srbija (www.euractiv.rs).

Trenutna velikoprodajna cena jaja je 12-13 dinara po komadu, a razlika izmedju te i cene u trgovinskim lancima, koja je i do 20 dinara, otpada na trgovačku maržu, PDV, ambalažu i ostale troškove.

Jedna kartonska kutija, kako je rekao Škorić, optereti maloprodajnu cenu jednog jajeta sa dinar, dok transport dodaje još 70 para po jajetu.

"Jaja se prodaju po ceni 'koliko može', a ne koliko košta jer su proizvodjači nelikvidni i treba im novac", istakao je Škorić.

On je podsetio da su u februaru jaja poskupela gotovo 20 odsto zbog smanjene proizvodnje, i povećane tražnje. Veliki proizvodjači planski su zaklali veliki broj kokošaka i zamenili ih mladim kokama kako bi imali dovoljno jaja pred uskršnje prazike. U isto vreme, dosta malih farmi je bankrotiralo.

Manje od jednog procenta jaja u Srbiji proizvedeno je u skladu sa najnovijim propisima EU o čuvanju koka nosilja, zbog čega Srbija ne može da izvozi jaja u EU.

Pogledajte još