Poslednja Da Vinčijeva slika sutra pred javnošću

PARIZ, 28. marta 2012. (Beta-AP) - Rad Leonarda Da Vinčija "Devica s detetom i Svetom Anom" u četvrtak će, posle dugačke i sporne restauracije, biti predstavljen javnosti u pariskom muzeju Luvr.

Restauracija, koja je trajala 18 meseci, dala je slici Device Marije s njenom majkom Svetom Anaom i detetom Isusom jake boje i detalje.

Restauracija je dovedena u pitanje kada je dvoje francuskih stručnjaka dalo ostavku u savetodavnom odboru Luvra, jer su bili nezadovoljni preteranim radom na slici koji je Da Vinčijevoj slici trebalo da da svetlinu, iako to, prema njihovom mišljenju, nije bila namera autora.

Na izložbi "Device s detetom i Svetom Anom", na kojoj je Da Vinči radio 20 godina do svoje smrti 1519. godine, biće predstavljeno 130 pripremnih crteža i studija umetnika i njegovih učenika.

Kustos Vensan Delijeven rekao je da je istraživanje tih crteža poput "policijske istrage" kojom se prati zamisao slike i njen razvoj u poslednjih 20 godina Da Vinčijevog života.

"Izložba je poput naučne radionice", rekao je Delijeven objašnjavajući da je za Leonarda da Vinčija umetnost zasnovana na teoretskom poznavanju prirode.

Matematičke skice pokazuju kako je tokom nekoliko godina Da Vinči marljivo proučavao odbijanje svetlosti od tamnih predmeta, što omogućava uvid u tehniku po kojoj je bio poznat.

Luvr je pre 17 godina odustao od pokušaja da očisti sliku iz straha da će hemikalije loše delovati na sfumato - tehniku po kojoj je Da Vinči čuven, a kojom se oblici na slici predstavljaju kao da prelaze jedni u druge bez upotrebe jasnih linja.

Pogledajte još