Uštede od 15,7 milijardi dinara

BEOGRAD, 29. marta 2012. (Beta) - Vlada Srbije usvojila je u četvrtak program mera za održanje fiskalnog deficita kojima će biti obezbedjene uštede u državnom budžetu od 15,7 milijardi dinara.

Kako je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije kazao državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić, uštede će biti postignute prenošenjem dela sopstvenih prihoda budžetskih korisnika u državni budžet, i to u iznosu od 10,9 milijardi dinara.

Uštede od 4,8 milijardi, dodao je, biće postignute smanjenjem diskrecionih rashoda, putnih troškova, kao i nabavki robe i oprema.

Nikezić je istakao da se Vlada odlučila na te mere jer je budžetski deficit u februaru bio veći od predvidjenog, ali ne zbog toga što je Vlada trošila više od predvidjenog, nego zbog smanjenih budžetskih prihoda.

Prema njegovim rečima, Vlada je smanjila rashode za 23 odsto, a prihodi budžeta bili su manji za 25 odsto, tako da je deficit bio 20 odsto veći nego što je bilo predvidjeno. Deficit budžeta je na kraju februara iznosio 37,2 milijarde dinara.

Nikezić je istakao da se novim merama neće smanjivati propisana davanja iz budžeta, kao ni subvencije privredi i poljoprivredi, ni ulaganja u infrastrukturu.

Vlada je takodje produžila važenje uredbe kojom je prodajna cena vekne hleba "sava" ograničena 44 dinara, a proizvodjačka cena tog hleba na 37,33 dinara.

Pogledajte još