Dodeljene godišnje nagrade JDP-a

BEOGRAD, 3. aprila 2012. (Beta) - Godišnje nagrade Jugoslovenskog narodnog pozorišta (JDP) dodeljene su u utorak i to: za dramu "Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)" Biljani Srbljanović, Aniti Mančić za ulogu Nadežde i Vojislavu Brajoviću za ulogu tate u toj predstavi.

Nagradu je dobio i Goran Jevtić za ulogu Ričarda Rauena u predstavi Izgnanici Dzejmsa Dzojsa, a Boris Isaković za ulogu Jermolaja Aleksejeviča Lopahina u predstavi Višnjik A.P. Čehova.

Vršilac dužnosti direktora JDP Tamara Vučković kazala je novinarima da današnji dan, koji je i godišnjica pozorišta, treba da se dočeka sa radošću i ponosom bez ozbira na materijalne teškoće i na to što je doveden u pitanje materijalni opstanak pozorišta.

"Tu realnost mi treba da dočekamo sa aktivnim stavom bez malodušnosti. Treba da radimo i da se trudimo da ono što je JDP bilo i ono zbog čega ono postoji taj put i nastavimo", rekla je Vučković.

Kako je navela, na novoj generaciji je da prati duh vremena i zahteve modernog doba, ali da uvek ima u vidu put na koji je krenulo JDP tih davnih godina.

Ona je navela da je u današnje vreme sve izloženo komercijalizaciji, ali da se mora napraviti jasna razlika izmedju umetnosti i zabave i toga šta je to kultura, a šta estrada.

Vučković je rekla da je u planu niz novih projekata, ali da realizacija zavisi od finansijskih mogućnosti.

Pogledajte još