Šećer - slatki otrov!

Kako piše britanski "Daily mail", nedavna studija koja je urađena na Kalifornijskom univerzitetu dala je alarmantne rezultate.

Velike količine šećera bilo koje vrste ne samo što se ne preporučuju, već je dokazano da zapravo predstavljaju pravi otrov za ljudski organizam i uzrokuju brojne bolesti povezane s načinom ishrane, kao što su bolesti srca i gojaznost.

Doktor Robert Lustig, jedan od autora ovog istraživanja, ističe da i uptrebu šećera, poput cigareta i alkohola, treba veoma stogo ograničiti.

"Šećer je otrovan bez obzira u kakvom stanju dolazi, bilo da je prerađen, u medu ili kao sirup. On je "krivac" za gojaznost, dijabetes tipa 2, bolesti srca, visoki krvni pritisak i razne vrste karcinoma", tvrdi ovaj stručnjak za gojaznost.

Istraživanje je pokazalo da skoro 16 odsto svih kalorija koje Amerikanci unesu je šećer, što je oko 320 kalorija na dan, prenosi "Daily Mail". Preporučena doza za žene je oko 100 kalorija ili 25 grama, dok je za muškarce ona malo veća i iznosi oko 150 kalorija ili 38 grama.

Pogledajte još