Naredna vlada zamrzava penzije?

Da je imala ozbiljnu nameru da nešto uradi u vezi ušteda, Vlada je to mogla već u januaru kada joj je Međunarodni monetarni fond (MMF) dao "žuti karton" i predlagao da smanji javnu potrošnju, rekao je on na konferenciji za novinare.

Đogović je podsetio da je tada Misija MMF upozorila da je budžetski deficit veći od planiranog, da će deficit javnog duga biti iznad projektovanih 45 odsto BDP i da će rast BDP biti manji od projektovanog.

Prema rečima saradnika beogradskog IZIT-a, nova vlada će morati da uđe u aranžman sa MMF, koji će biti oštriji nego što je bio aranžman na početku mandata sadašnje vlade.

"Taj aranžman će biti mnogo zahtevniji jer će se tražiti otpuštanje zaposlenih u javnom sektoru, a očekujem da će biti povećana godina za odlazak u penziju, kao i mogućnost i da će doći do zamrzavanja penzija"
, rekao je Đogović.

On je ocenio da je paradoksalno da su u februaru, u vreme kad su svi ekonomski pokazatelji bili negativni, prosečne zarade realno porasle za 8,3 odsto, ističući da se to desilo pre svega zbog rasta plata u javnom sektoru.

BEOGRAD, 5. aprila 2012. (Beta)

Pogledajte još