Sećanja na bombardovanje Biblioteke Srbije

BEOGRAD, 6. aprila 2012. (Beta) - Godišnjica rušenja Narodne biblioteke Srbije u nacističkom bombardovanju Beograda 6. aprila 1941. godine, obeležena je u petak na ostacima njenih temelja na Kosančićevom vencu.

Ministar kulture Predrag Marković rekao je okupljenima da će na tom mestu, zahvaljujući javno-privatnom partnerstvu, biti novo odeljenje Biblioteke i spomenik.

"U prethodnih godinu dana završena je obnova zgrade Narodne biblioteke Srbije na Svetosavskom platou, zakonski je uredjen način čuvanja knjiga, a za 365 dana otkupljeno je više od 360.000 knjiga", rekao je Marković na manifestaciji pod nazivom "Vraćanje knjige na Kosančićev venac".

Ministar je rekao da se odazvao pozivu i na mesto nekadašnje zgrade Biblioteke doneo tri knjige: "Na Drini ćuprija" Ive Andrića, "Kapije Balkana" Svetlane Velmar Janković i književni časopis posvećen Radoslavu Petkoviću i njegovoj knjizi "Sudbina i komentari".

Vršilac dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić rekao je da je danas dan sećanja na veliki zločin uništenja nacionalnog blaga.

Književnik Aleksandar Gatalica rekao je da je 6. aprila, za samo nekoliko sati, izgubljen čitav fond Biblioteke, delo mnogih generacija. U ruševinama je sačuvana samo jedna knjiga - "Zbornik srpskih žitija" iz 14. veka.

Organizatori programa "Vraćanje knjige na Kosančićev venac" pozvali su gradjane da povodom godišnjice sećanja na rušenje biblioteke donesu po jednu knjigu. Tako prikupljene knjige biće poklonjene biblioteci u Kuršumliji.

Pogledajte još