fbpx

Slike sa Ilijade

Teško je poznati život a slikati je lako treba samo započeti posle sve ide samo slaže se jedno na drugo i kada svršiš sliku vidiš da je na njoj šareno sve kavo u životu i da svaka istina ima dva lica.
Ilija Bašičević Bosilj

Slike sa Ilijade, ili Slike po Iliji, ili Ilija Bašičević Bosilj, ili fantastično slikarstvo, ili art brut, ili... umetnost,... ili, jednostavno, (jeli baš jednostavno!?) Ilija... velika i neobično značajna izložba, u Beogradu posle Venecije, Njujorka, Ciriah, Hajdelrberga, Novog Sada, svečano otvorena u petak, 10. oktobra, u za ovaj događaj prepunom Umetničkom Paviljonu Cvijeta Zuzorić, autor izložbe je Nebojša Milenković, organizatori izložbe Fond „Ilija & Mangelos“ i ULUS... izložba će biti otvorena do 31. oktobra 2008.

Čudesne slike, molovane, farbane, crtane, drljane kako je sam o svom delu govorio umetnik, plene iskrenošću, ogromnom energijom i vidljivom željom da se iskažu sopstvene misli i osećanja, velikim stvaralačkim opusom, toliko specifičnim i ličnim, a opet nekako i na neki divan način univerzalnim. Delo koje možemo gledati i tumačiti na bezbroj načina, a sa jasnom slikom o beskraju istih, i vraćajući se uvek na početak, na priču o paoru koji je postao slikar, i slikaru koji postaje priznati umetnik, možda malo kasno, što je kod nas već pravilo skoro bez izuzetaka, ali eto stojimo pred njegovim delom obuzeti uživanjem, čuđenjem, radošću, tugom, lepotom težine velikih i malih istina, i istinom malih i velikih lepota...

Uvodnu reč na svečanom otvaranju dao je Saša Pančić, predsednik ULUS-a, o umetniku, njegovom životu i delu govorio je najkompetetniji, iako priznaje da, kako kaže smatra da nije dokučio ni deo poruka, ideja umetnikovih, Nebojša Milenković, kustos izložbe i autor odličnog teksta u katalogu koji neizostavno treba pročitati, Ivana Bašičević, unuka umetnikova i osnivač Fonda „Ilija & Mangelos“, ona se zahvalila svima koji su na bilo koji način pomogli da do ove velike izložbe dođe, izložbu je zvanično otvorio ministar za kulturu Nebojša Bradić i svojim nadahnutim govorom obuhvatio i izložbu, i delo, i umetnika, ali je biranim rečima potvrdio orijentaciju vlade i ministarstva da se zalaže za prave vrednosti svojim direktnim uticajem u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti.

Kao mladi, nabeđeni umetnik pre nekoliko decenija boravio sam u više navrata u kraju u kom je Ilija živeo i stvarao, i iako sam bio istinski zainteresovan da čujem, saznam i znam sve o umetnosti, tužno je, ali moram priznati, da Iliju niko nije spominjao. Zašto? Sada mogu da znam. Ta nepravda počinje polako da se ispravlja, šteta je velika, ali nije nenadoknadiva...

U svakom slučaju izložba je tu, slike su tu... i, nikako, ali nikako, ne treba dva puta ponavljati istu grešku.

Mi smo bili na izložbi, mi ne grešima dva puta, preporučujemo ovu izložbu punog srca!

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.