Štrajk 10.000 lekara i farmaceurta

U saopštenju se navodi da sistem iz godine u godinu lekarima ostavlja manje vremena da se posvete pacijentima.

Dr Dragan Cvetić, predsednik sindikata lekara i farmaceuta kaže da će poštovati minimalni proces rada zbog čega će lekari koji su u štrajku primati samo hitne slučajeve, prenosi Blic.

U štrajku će biti lekari iz 22 zdravstvene ustanove u Beogradu:
neke od njih su četiri kliničko-bolnička centra, veći domovi zdravlja, Bolnica “Sveti Sava”, Porodilište “Narodni front”, klinički centri u Nišu, Kragujevcu, kao i pojedini zdravstveni centri širom Srbije.

"U vremenu opšte krize, nedostatka lekova i opreme, kada lekari specijalisti počinju masovno da odlaze iz zemlje, Vlada i Ministarstvo zdravlja donose Uredbu da osnovne plate u zdravstvu treba da se snize za 10 odsto", navodi se u saopštenju, uz konstataciju da lekari štiteći svoje interese štite i interese pacijenata.

Kao glavne razloge za štrajk SLFS navodi Uredbu o korektivnom koeficijentu kojom bi plate zdravstvenim radnicima bile smanjene na 90 odsto od sadašnjih mesečnih primanja.

- Prosečna plata u zdravstvu je oko 40.000 dinara. Lekarska plata je između 65.000 i 70.000 dinara, a skoro 80.000 zaposlenih je sa nižim stepenom obrazovanja čija je plata samo 25.000 dinara. U protekle četiri godine plata nam je uvećana za samo 8,7 odsto, pa je uredba Vlade o korektivnom koeficijentu nezamisliva - ističe Cvetić.

Pogledajte još