Mesec i promena

Izložba "Mesec i promena" otvorena je u galeriji "O3one", na planeti Zemlji, u ponedeljak, 20. oktobra i trajaće do 29. istog 2008. godine, a Mesec i promene koje on izaziva i koje se na njemu dešavaju počele su beskonačno pradavno i trajaće isto toliko dugo.

Projekat izložba "Mesec i promena" Gordane Kaljalović i Đorđa Odanovića bavi se istraživanjem najtananijih i najsuptilnijih formi i oblika Mesečevih aktivnosti i transformacija, predstavljenih kroz elemente vizuelnih fenomena.

A ti fenomeni su, kako sami autori kažu: večito vraćanje početnom obliku, beskonačna periodičnost, obnova, preobražaj i rast, biološki ritam, prolaženje kroz mene, nastajanje i nestajanje; u vezi je s vodama, kišom, vegetacijom, plodnošću, svime što je nepostojano i prolazno - noć, vlaga, san, podsvest. kad menja svoj izgled, evocira smrt i uskrsnuće, asocira na tajnovito, dvostruko, na privid...

Na otvaranja izložbi dolazimo iz mnogo razloga, i možda je u tom nizu nekako logično-praktično da, u stvari, najmanje dolazimo zbog samih radova - umetničkog dela. To je nekakvo nepisano pravilo, koje tu i tamo ima i nekakve izuzetke. Ali... Sinoć je publika uvučena u "Mesec i promenu", priču autora ispričanu na visokom intelektualnom nivou, savršenim likovnim rukopisom, znači - i šta i kako, pa na kraju i gde. To jest, ista ova izložba u nekoj drugoj galeriji sigurno bi izgubila ne samo na snazi nego, moguće, i na smislu.

Zato sve čestitke i sve preporuke Gordani Kaljalović i Đorđu Odanoviću i za projekat i za njegovu prezentaciju na ovoj izložbi, a mi ćemo, uvučeni - privučeni Mesečevom promenom, doći još jednom, da pustimo da Mesec s ove izložbe priča na svoj način o Mesecu na nebu.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još