Otvorena izložba Sugradjanke

BEOGRAD, 24. aprila 2012. (Beta) - Izložba "Sugradjanke" otvorena je danas u holu Skupštine Beograda, a u posebno uredjenom prostoru u zgradi Starog dvora predstavljena su tri remek dela iz zbirke Narodnog muzeja.

Izloženi su autoportret Nadežde Petrović, "Autoportret sa šeširom" Ljubice Cuce Sokić i "Mala Dubravka" Jovana Bijelića, a Skupština grada biće otvorena za posete svakog vikenda, najavili su organizatori.

Direktorka Narodnog muzeja Tatjana Cvjetićanin rekla je da će ta ustanova do kraja godine prirediti još tri izložbe i predstaviti nastanak, razvoj, kulture, fenomene, kao i pojedince koji su učestvovali u oblikovanju današnjeg Beograda.

"Izložba 'Sugradjanke' prvi je od četiri planirana poduhvata i istražuje načine na koji kulturno nasledje postaje važan deo identiteta Beograda i višestruku povezanost Narodnog muzeja sa gradom Beogradom", rekla je Cvjetićanin.

Ona je rekla da Narodni muzej poseduje najznačajnija svedočanstva za poznavanje i tumačenje arheologije i istorije umetnosti Srbije do sredine 20. veka, ali ta zbirka zbog obnove zgrade nije u celini pristupačna publici.

Pogledajte još