Figarova ženidba i razvod

Predstava je kompilacija komada "Figaro se razvodi" Edena fon Horvata, i istoimene Bomaršeove komedije i Mocartove opere "Figarova ženidba" u režiji Slobodana Unkovskog.

Mocartova opera, prema libretu Lorenca da Pontea, ima istu priču kao i Bomaršeova, samo što je tekst rasterećen kritičkih političkih tonova i opaski na račun aristokratije, zbog koje je Bomaršeov komad bio zabranjen osam godina.
- U predstavi su pomešani različiti žanrovi - komedija, drama i opera. Predstava govori o revoluciji, ali i o životu i ljubavi. To je politički angažovan komad koji, međutim, ne potencira događaje, već se bavi stanjem duha, dajući materijal za razmišljanje - rekao je reditelj Unkovski.

U brojnoj glumačkoj ekipi su: Nataša Ninković, Igor Đorđević, Dušanka Stojanović, Olga Odanović, Miloš Đorđević, Boris Komnenić, Nada Šargin, Vojislav Brajović i desetak novih mladih glumaca, kao i operski pevači: Predrag Milanović, Sofija Pižurica, Vladimir Andrić i Dubravka Arsić.

U postavci Unkovskog u isto vreme kada Horvatovi likovi prelaze granicu bežeći od revolucije, počinje da se odvija zaplet Bomaršeove komedije koji prethodi revoluciji.

Muziku je komponovala Irena Popovoć. Originalna Mocartova operska muzika biće izvođena uživo.

Pogledajte još