DNK

Drama Stefana Belbera DNK, u prevodu i režiji Stefana Sablića. Radnja počinje kada jednog popodneva u apartman nekada poznatog, a još uvek vrlo živahnog koreografa i profesora baleta na Menhetnu dolazi mladi bračni par. Žena pravi intervju s njim za svoju disertaciju, a muž joj samo pomaže oko snimanja razgovora. Međutim, nije sve onako kao što izgleda! Uskoro će se otkriti pravi razlog njihovog susreta, a spoj ova dva potpuno različita sveta pokrenuće mnoga važna pitanja o smislu umetnosti, odnosu umetnosti i porodice, ali i o velikoj usamljenosti.

Reditelj Sablić pokušaće da u predstavi odgovori na pitanje da li nam je dozvoljeno da u ime ljudske slobode, a u ovom slučaju još veće – umetničke, povredimo druge, da budemo ravnodušni na drame života koje čak i ne primećujemo?
- Jureći i osvajajući slobodu, načinom življenja i stvaranja, da li se udaljavamo od ljudskih odgovornosti, bliskosti sa ljudima, empatije i emocija? To su pitanja koja se mogu naći u ovoj drami. Na sreću, ni pisac ni predstava neće dati odgovor. Možda ćete vi pronaći odgovore kroz tumačenje tri divna glumca sa kojima sam imao sreću da radim - kaže Sablić.

Match je prvi put je izveden 2004. godine, i to je bio debi Stefana Belbera na Brodveju. U ulozi koreografa nastupio je čuveni glumac Rej Liota.

Belber jedan je od vodećih pisaca savremene američke drame. Rođen je u Vašingtonu, studirao je filozofiju, a sa 25 godina došao je u Njujork, gde se upisao na program za dramske pisce na Džulijardu. Kod nas je najpoznatiji po drami Traka (Tape), koju je preradio u scenario za istoimeni film.

Match je prvi put je izveden 2004. godine na Brodveju u Njujorku, u pozorištu Plymouth Theatre.

U Sablićevoj verziji drame glavne uloge igraju Boris Komnenić, Nikola Vujović i Radmila Tomović.

Scenograf predstave je Darko Nedeljković, kostimograf Zora Mojsilović, izbor muzike uradio je Nenad Vještica, lektor je dr Ljiljana Mrkić-Popović, a organizator Nevena Vučković.

Pogledajte još