Evropska komisija preporučila početak pregovora sa Srbijom

Ministri su na početku dvodnevnog zasedanja saslušali izveštaj visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, u vezi sa dogovorom o predlogu sporazuma Beograda i Prištine koji je postignut u petak, kao i o napretku Srbije u dostizanju evropskih standarda kroz unutrašnje reforme.

(old_image)

Predsedavajući EU, ministar inostranih poslova i spoljne trgovine Irske Imon Gilmor potvrdio je da će danas, na sastanku šefova diplomatija Unije, biti razgovarano o Srbiji.

Gilmor je, pred početak sastanka, rekao da je u dijalogu Beograda i Prištine napravljen napredak, čime bi trebalo da su uklonjene prepreke za diskusiju o dodeli datuma Srbiji za otpočinjanje pristupnih pregovora.

Kako Tanjug saznaje iz diplomatskih izvora i na osnovu uvida u uzveštaj visoke predstavnice, nema sumnje da će odluka Saveta biti pozitivna, a biće saopštena već oko podne.

Odluku o dodeljivanju datuma Srbiji treba formalno da potvrde šefovi država i vlada članica EU koji će se 28. juna okupiti na samitu u Briselu.

"Ukoliko ne bude nekih iznenađenja, Srbija će već ove godine početi pregovore", rekao je Tanjugu visoki diplomatski izvor jedne od članica EU.

Prema njegovim rečima, "ono što donekle brine je primena sporazuma", zbog čega će u preporuku biti ugrađena klauzula da Srbija do juna treba da dokaže da je spremna da u celosti primeni briselski dogovor.

(Izvor: RTS, Tanjug, B92)

Pogledajte još