Gotov sastanak državnog vrha: Teške odluke o Kosovu

"Crne slutnje o ishodu pregovora su se obistinile. U narednim danima državno rukovodstvo će doneti teške odluke i obavestiti javnost o njima. I dalje smo spremni da tražimo kompromisno rešenje", rekao je savetnik predsednika Marko Đurić posle sastanka koji je trajao oko sat i po vremena.

"Nismo postigli nikakav kompromis, ali smo rešeni da ka njemu idemo. Ova runda pregovora prevazišla je sva naša negativna očekivanja i situacija je veoma teška", rekao je Đurić novinarima nakon sastanka. Pitanja novinara nisu bila dozvoljena.

U zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu bili su premijer Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica za evropske integracije Suzana Grubješić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i Aleksandar Vulin, direktor vladine kancelarije za KiM. Oni su u Predsedništvo došli pravo s beogradskog aerodorma.

Današnji sastanak državnog vrha najavio je šef poslaničke grupe SPS Branko Ružić. "Sastanak se očekuje po povratku delegacije Srbije iz Brisela", rekao je on ranije danas.

Podsetimo, osma runda dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU nije donela rezultat, a kako je poručila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, to je bio i poslednji formalni susret tri strane.

Tokom 14-časovnih sastanaka pregovarački tim Srbije je poručivao da jučerašnji dan nije "dan de" i da će Beograd nastaviti razgovore i traganjem za rešenjem, dok je kosovski premijer Hašim Tači rekao da očekuje novi sastanak s beogradskim timom naredne nedelje.

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton Maja Kocijančić izjavila je danas da su elementi za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine prisutni, ali da Ešton tek treba da odluči da li će sazvati još jednu rundu dijaloga.

Eštonova je nakon jučerašnjih razgovora rekla i da će dve delegacije razgovarati s kolegama u svojim prestonicama, nakon čega će joj "u narednih nekoliko dana" izneti svoje odluke.

"Jaz je uzak, ali dubok", istakla je Eštonova.

(Izvor: B92)

Pogledajte još