Dačić: Nije postignut dogovor s Prištinom (VIDEO)

Narednih dana biće analiza i razgovora, prenosi B92.

Osma runda pregovora trajala je skoro 14 sati. Dačić je rekao da Srbija posle ovakvog ishoda teško može da računa na dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

Dačić je rekao da trenutno nema dogovora u dijalogu sa Prištinom i da ostaju razlike u stavovima kada je reč o nadležnostima buduće zajednice srpskih opština, policiji i pravosuđu.

Novi sastanak uskoro?

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je da je moguć novi sastanak u narednih sedam dana.

"I pored ovih dugih sastanaka koje smo imali više puta, mi trenutno nemamo dogovor. Imamo još neko vreme da dođemo do rešenja i sakupimo utiske posle ovih dugih razgovora", rekao je Dačić novinarima u Briselu.

Dodao je da je delegacija Srbije bila jedinstvena a da su razgovori bili teški i iscrpljujući, ne po tonu nego po onome što se dobija i gubi.

Međutim, Dačić je poručio da ovo nije kraj razgovora.

"Iako nije došlo do dogovora, postignuto je puno na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine", naveo je premijer Dačić.

Vučić nudio ostavku

Zbog ozbiljnosti situacije, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić nudio je ostavku, što je premijer Dačić odbio, javio je izveštač RTS-a.

"Postigli smo veliki stepen razumevanja u normalizaciji naših odnosa s Prištinom, ali su velike i razlike u pristupu kad se radi o nekim važnim pitanjima. Kosovska strana strahuje da bi Zajednica srpskih opština mogla da bude osnova za neki budući separatizam, dok srpska zajednica ne može da zamisli da nema nikakva ovlašćenja", naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, razgovori su bili veoma teški, a kad je reč o povišenim tonovima, toga uvek ima.

"Možda ih je ovog puta bilo nešto više zbog toga što je ovaj dan bio nekako zacrtan kao poslednji za postizanje dogovora", istakao je premijer, prenosi RTS.

Pregovori su počeli još jutros, prvo bilateralni. Usledio je trilateralni sastanak delegacija Beograda i Prištine sa Ketrin Ešton.

Ešton: Poslednji formalni sastanak

Izjavu Ketrin Ešton možete pročitati ovde.

Nakon toga su ponovo održani odvojeni razgovori, pa onda ponovo trilateralni sastanak.

Kako su tekli pregovori možete videti ovde.

Tokom dana se iz delegacije Beograda jedino direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin obraćao novinarima. Sve o tome - ovde.

(Izvor: B92, RTS, Nadlanu)

Pogledajte još