Protest u NS: Traže ostavku Pajtića i vanredne izbore

Predsednik pokrajinskog odbora SPS Dušan Bajatović zatražio je ostavku predsednika pokrajinske vlade Bojana Pajtića i raspisivanje vanrednih izbora u Vojvodini. 

"Ostavićemo im jako malo vremena", poručio je Bajatović na protestnom skupu u Novom Sadu.

"Pozivam ih da se hitno sedne i da se dogovorimo kako ćemo da raspišemo nove pokrajinske izbore, da pobedimo na njima zajedno sa vama", rekao je on obraćajući se okupljenima.

Bajatović je naveo da u Vojvodini neće biti separatizma, ne zato što ga, kako je dodao, neće pokrajinska vlast nego zato što to neće dozvoliti narod.

Prema njegovim rečima, vlast ima samo dva izbora: ili će ostavkom Bojana Pajtića biti raspisani izbori ili će to uraditi predsednik vojvođanskog parlamenta Ištvan Pastor.

Miting je počeo intoniranjem državne himne "Bože pravde".

Uz zvuke doboša pristalice SNS predvođeni gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, potpredsednicima SNS Igorom Mirovićem i Goranom Kneževićem, liderom Pokreta socijalista Aleksandrom Vulinom i funkcionerkom stranke Majom Gojković stigle su na plato ispred Vlade Vojvodine.

Priključili su im se pristalice socijalista na čelu sa potpredsednikom stranke Dušanom Bajatovićem i čelnicima pokrajinskog SPS i JS.

Na početku kolone pristalice naprednjaka nosile su transparent "Vojvodina je Srbija" a iza su išli dobošari.

Žute i ljubičaste lale; Skup podržao Bora Čorba

Organizatori skupa građanima su delili žute i ljubičaste lale.

Ispred Vlade Vojvodine istaknut je plakat u bojama državne zastave, sa grbom, na kojem je velikim ćiriličnim slovima ispisano "Vojvodina Srbija", a ispod toga isti natpis na latinici, mađarskom i slovačkom jeziku.

Skup je podržao i lider benda "Riblja Čorba" Bora Đorđević, ali budući da on nije došao na skup, organizatiori su pustili pesme "Neću da budem član mafije" i "Pogledaj dom svoj, anđele".

Učesnici skupa nosili su zastave Srbije, stranačke zastave i transparente sa natpisima "Vojvodina je pokrajina Srbije, a ne novčanik DS", "Hoćemo izbore", "Pajtiću ostavka", "Hoću posao, a ne Deklaraciju".

Igor Mirović, predsednik Saveta Srpske napredne stranke za Vojvodinu poručio je pokrajinskom premijeru da podnese ostavku i raspiše vandredne izbore u Vojvodini, prenosi 021.rs.

"Narodno raspoloženje je očigledno, a narodni gnev nećete moći da kontrolišete ponašajući se kao diktator. Očekujemo povlačenje Deklaracije i slobodne izbore", kazao je Mirović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je jedina deklaracija koja je potrebna ta ta je "Vojvodina uvek bila, i biće u Srbiji".

Okupljenima se obratio portparol Treće Srbije Sava Stambolić, nakon koga je podršku skupu sa govornice pružio i predsednik Studentskog parlamenta Novosadskog univerziteta Boris Novaković.

Nakon njega, na binu je izašao predsednik Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić, koji je zatražio povlačenje tahteva za donošenje Deklaracije za zaštitu Vojvodine, i poručio "živela Srbija".

Potpredsednik Treće Srbije Miroslav Parović poručio je da je "vreme da Pajtić leti sa vlasti, tamo gde je otišao njegov tata Boris Tadić".

Nikola Ćirović, ispred Narodnog pokreta "Dinara-Drina-Dunav", izjavio je kako treba "zaustaviti formiranje veštačke nacije - Vojvodina".

Nakon njega, na binu je izašao potpredsednik Pokrajinskog odbora Pokreta socijalista Bojan Torbica, koji je rekao da "pokrajinska vlast broji poslednje dane svog mandata".

Potpredsednik pokrajinskog odbora Srpskog pokreta obnove Žika Đorđević izjavio je nije tačno da su protiv skupa samo "masni četnici", već svi oni koji su nezadovoljni vlašću pokrajinskog premijera Bojana Pajtića.

Vanja Vučenović, predsednik Izvršnog odbora Nove Srbije za Vojvodinu kazao je da je Deklaracija "uvod u rasparčavanje Srbije po kosovskom receptu".

Protest "Stop razbijanju Srbije" organizovalo je više udruženja, studentske organizacije i sindikati, a podržale su ga koalicije okupljene oko SNS i SPS, DSS , Dveri i SPO.

(Izvor: 021.rs, Tanjug, Beta, B92)

Pogledajte još