Tači: Posle izbora nema podele i federalizacije Kosova

On je ocenio da su lokalni izbori bili slobodni i da su održani u mirnoj atmosferi, osim na tri biračka mesta na severu, gde su, kako je rekao, incidente izazvale "srpske ekstremističke grupe".

"Vlada Kosova je bila opredeljena za fer i slobodne izbore i međunarodni posmatrači su ih pohvalili, čime smo pokazali da se konsolidiju institucije na Kosovu",
dodao je Tači.

Prema njegovim rečima, bojkot izbora na Kosovu je propao, i 1. decembra će se održati drugi krug izbora u 24 kosovske opštine.

Kosovski premijer je naveo i da će buduća Zajednica srpskih opština biti u skladu sa kosovskim zakonima i da neće imati izvršne i zakonodavne funkcije, kao i da neće moći da zameni opštinske nadležnosti.

On je rekao i da će kosovska carina početi naplatu carina 14. decembra.

"Kosovo postiglo napredak u evropskoj agendi i evropska perspektiva za Kosovo i ceo region je otvorena, a usvojili smo i neophodne zakone za viznu liberalizaciju“"
, rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, 2013. godina je bila istorijska za region zbog dogovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

On je predstavnike država članica SB UN obavestio i da su Kosovo priznale četiri nove zemlje - El Salvador, Libija, Grenada i Tajland, čime je broj država koje su priznale nezavisnost stigao do 104.

Tači je rekao i da manjine imaju sva prava na Kosovu, ilustrujući to podatkom da je kosovska policija preuzela od KFOR-a zaštitu srpskih crkvenog i istorijskog nasleđa, osim manastira Visoki Dečani.

Izvor: Blic

Pogledajte još