Dan studenata uz peticije i proteste

Akcija pokrenuta zbog dugogodišnjeg neispunjavanja zahteva za lakšom upisnom politikom, većim budžetskim kvotama i prihvatljivijim školarinama.

Univerzitet u Beogradu obeleževa Dan studenata, 4. april, u znak sećanja na velike studenstke demonstracije protiv jačanja fašizma, koje su održane 1936. godine. U studenstkim protestima u Beogradu tada je nastradao student prava Žarko Marinović.

Razgovor sa mladima najavili su i predstavnici političkih partija, koji su u trci za izbore 6. maja.

Na platou ispred Filozofskog fakulteta Inicijativa za studentski sindikat organizovaće protest, sa zahtevom da se uvede besplatno obrazovanje.

Protest je zakazan za podne, a pre toga predstavnici Studentske konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) i drugih studentskih udruženja predaće peticiju Ministarstvu za izmenu Zakona o visokom obrazovanju, sa više od 50.000 potpisa podrške.

Predsednik SKONUS-a Miša Živić rekao je da je čitava akcija pokrenuta zbog dugogodišnjeg neispunjavanja zahteva studenata, vezanih za lakšu upisnu politiku, veće budžetske kvote i prihvatljivije školarine.

Osnovni zahtev je da se svi studenti koji su stekli 48 bodova, mogu upisati u narednu godinu studija kao budžetski, odnosno da uslov ne bude sa 60 bodova.

Akademci traže i vraćenje apsolventskog staža, formiranje fonda za razvoj visokog obrazovanja i donošenje novog šifrarnika zanimanja, pošto oko 60.000 mladih nije prepoznato na tržištu zbog toga što stara klasifikacija zanimanja nije usklađena sa bolonjskim zvanjima.

Takođe, traže i da se uvede socijalna dimenzija u sistem finansiranja kako ne bi bili "blokirani" odlični studenti koji su slabog materijalnog stanja.

Pogledajte još