Premijer Turske traži zabranu serije Sulejman Veličanstveni

„To nije Sulejman kakvog mi znamo. To nije zakonodavac kakvog mi znamo, koji je proveo 30 godina u sedlu, na konju, a ne u palati, kao što je prikazano u seriji. Upućujem javnu osudu rediteljima serije i vlasnicima televizijske stanice. O tome smo već obavestili nadležne organe i čekamo sudsku odluku. To ne sme da se događa. Narod mora da, u granicama zakona, pošalje odgovarajuću lekciju onima koji se igraju sa ljudima“, rekao je Erdogan.

Diskusija u medijima

Premijer ne upućuje prazne pretnje. Neki od preostalih kritičara-kolumnista u Turskoj čak su ga prozvali novim sultanom. Čengiz Aktar, politikolog i kolumnista u „Tarafu“ tvrdi da „pobožni premijer sledi ozloglašenu tradiciju moćnih autoritarnih vođa“.

„Moćnici u Turskoj, kao i moćnici širom sveta koji su se usuđivali da ponovo pišu istoriju svoje zemlje, pisali su je prema sopstvenim uverenjima i sebe predstavljali kao one koji su se samo molili, vodili carstvo i bili 'pozitivci'. Svi vladari, a ne samo otomanski, kao i svi moćni ljudi na ovom svetu, imali su po nekoliko žena i vodili veoma luksuzan život.“

Sukob između najmoćnijeg čovjeka u zemlji i najpopularnije TV sapunice dospeo je i u novine i dominira u diskusijama na svim programima. Većina glumaca i producenata se držala po strani, svesni da budućnost emitovanja visi o koncu.

Glumica Nebahat Čehre prekinula je tišinu: „Ne možete cenzurisati umetnost. Ako to krenu da rade, gde će se to završiti? Serija je bila veoma kritikovana od svog prvog emitovanja, ali to je samo jedna obična priča. Decu je zainteresovala za istoriju. O tom periodu objavljuje se sve više i više istorijskih knjiga. Sigurna sam da će te kontroverze značiti samo veći broj gledalaca.“


„Glasanje“ daljinskim upravljačima

Čehreina predviđanja izgleda da su na mestu, budući da turski gledaoci glasaju daljinskim upravljačima. Od kada je premijer napao seriju, ona je probila sve rekorde gledanosti. Međutim, jedan od najbližih premijerovih saradnika obećao je da će se pred parlamentom naći propisi kojima će se zaštititi portretisanje istorijskih likova.

Ta vest je već na ulicama Istanbula. Jedan od gledalaca kaže: „Niko nikoga ne prisiljava da gleda seriju, ali ne iznenađuje to da se naš premijer meša gde god stigne. Zaista je smešno praviti zakon protiv TV-serija, a time se bavi naš parlament. Ne znam koji se drugi parlament bavi zabranjivanjem TV-programa. Nije li to apsurdno?“

Serija bi uskoro, kao i sam Sulejman Veličanstveni, mogla da uđe u istoriju jer premijer Turske, baš kao veliki sultan nekada, uvek dobija ono što želi.

(Izvor: Dnevni Avaz )

Pogledajte još