Srbi privedeni na Božić u Gračanici biće pušteni

Tužilac odbacio krivičnu prijavu kosovske policije protiv devetorice uhapšenih Srba i predmet prosledio sudiji za prekršaje, rekao je advokat jednog od uhapšenih Srba Azren Hodža.

Advokat jednog od uhapšenih Srba Azren Hodža rekao je za RTS da je tužilac odbacio krivičnu prijavu kosovske policije i prebacio predmet sudiji za prekršaje.

Vlada Srbije uputila je predstavnicima međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji zahtev da oslobode mladiće koje je kosovska policija uhapsila u Gračanici posle božićne liturgije.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima, Vlada najoštrije osuđuje jučerašnje nasilje u Gračanici i od međunarodnih misija na Kosovu traži da spreče ovakve provokacije ekstremnog dela kosovskih privremenih vlasti, čiji je cilj zastrašivanje Srba i sprečavanje dijaloga i mirnog rešavanja problema u Pokrajini.

"Vlada Srbije zahteva od pripadnika Kfora, UNMIK-a i Euleksa da, u skladu sa svojim mandatom, zaštite građane u južnoj pokrajini i obezbede poštovanje građanskih i verskih sloboda", navedeno je u saopštenju.

Grupi srpskih mladića privedenih nakon liturgije u manastiru u Gračanici određen je pritvor od 48 sati, a kosovska policija je saopštila da su privedeni bili sumnjivi, jer su stalno pratili policijsko obezbeđenje koje je imao direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Pogledajte još