Kraljica čembala očarala Beogradjane

BEOGRAD, 11. juna 2012. (Beta) - Čembalistkinja Smiljka Isaković očarala je u nedelju uveče publiku baroknog muzičkog festivala Nimbus (Nymbus) delima čuvenih kompozitora sa Iberijskog poluostrva.

Na koncertu u holu Etnografskog muzeja u Beogradu, Isakovićeva je nastupila uz pratnju Karoline Beter na instrumentima traverzo i blok flauta i Andreja Jovanića na baroknoj gitari i teorbi.

Isakovićeva je svirala na istorijskoj kopiji flamanskog čembala iz radionice braće Rukers (Ruckers) iz 1637. godine, a instrument je oslikao akademski slikar Predrag Pedja Todorović.

Na programu su bile kompozicije 16, 17. i 18. veka španskih i portugalskih kompozitora Antonija Valentea, Karlosa Seišasa, Žoaoa de Souza Karvalja, Žozea Ferera i Padre Antonija Solera, kao i Domenika Skarlatija.

Izmedju izvodjenja, Isaković je publiku upoznavala sa zanimljivim detaljima o autorima i delima koja su na programu, kao i značajnom ulogom muzikologa u pronalaženju pojedinih kompozicija napisanih pre tri veka i identifikovanju njihovih autora.

"Program predstavlja potvrdu da ne postoji 'ozbiljna' muzika, nego samo zabavna, ili muzika za igru, kao i umetnička muzika sa potpisom nekog autora", rekla je Isaković.

Festival Nimbus biće nastavljen u subotu 16. juna u Bitef teatru, gde će slovenački Ansambl za ranu muziku Nova Sćola Labacensis publiku povesti na "Muzičko putovanje sa ribom Faronikom" i predstaviti dela duhovne srednjovekovne muzike, kao i renesansne i barokne tradicije.

Pogledajte još