Kao na crvenom tepihu

Tako je sve bilo do početka digitalne ere, digitalnh kamera i otkrića fotošopa, ali stara boljka zvana "kako da izgledam bolje pred objektivom" još nije izlečena.

Skoro je javna tajna da i najfotogeničnije zvezde šoubiznisa ne dozvoljavaju fotografima da im slikaju levi ili desni profil, ili neke delove tela. I dok su zvezde nezadovoljne svojim izgledom i pored desetina hiljada evra koja se troše na svakojaka kozmetička pomagala, običan svet počinej da bije bitku sa "sindromom Fejsbuk efekta."

Fejsbuk efekat

Jedna Amanda je nedavno priznala da je žrtva Fejsbuk efekta, a i psiholozi tvrde da što je čovek više uključen u socijalne medije postaje sve svesniji i osetljiviji kada je izgled u pitanju, piše sajt Mashable.com

Doktori tvrde da su Fejsbuk, Skajp i slične društvene mreže uticale na pravi bum plastične hirurgije.

- U moju ordinaciju dolaze ljudi, koji kažu, "vidim se u ogledalu, ali ne primećujem sebe, dok ne stavim svoju sliku na Fejsbuk ili iPad - priča plastični hirurg Adam Šafner.

Da i za ovu boljku ima leka i da uz par malih trikova možete da izgledate kao holivudska zvezda na crvenom tepihu, smatra Demetra Kavadeles, menadžer na Skajpu.

Malo podešavanja pre nekog što se uključite na Skajp mogu da učine da izgledate mnogo bolje i mlađe.

- Osigurajte nekoliko izvora svetlosti, i neka svetlost ne bude direkta kako biste izbegli tamne senke ili preterano svetlo lice. Kada je Skajp u pitanju najbolje rešenje je da stavite izvor svetlosti iza kompjutera. Gledajte u web kameru, a ne u ekran. Vodite računa i o izrazu lica, nakitu, za koji važi pravilo "manje je bolje" - kaže Demetra.

Ona savetuje i da pozadine bude ujednačene boje, važno je i da leđa budu prava.

(old_image)

Mali saveti za "crveni tepih"

- Blago se okrite u stranu, zauzmite dobru poziciju i birajte odeću koja odgovara tonu vaše kože.

- Puderom ili korektorom sakrijete nesavršenosti na koži. Važno je da vaše lice bude opušteno i ne previše našminkano.

- Sklonite se sa direktnog svetla. Direktno osvetljenje, naročito sunce, primoraće vas da krivite lice ili žmirkate. Stručnjaci savetuju da se izbegava sunce i jako svetlo. Ako se svetlo nikako ne može izbeći savijte glavu na stranu ili stavite naočare.

- Potrudite se da gledate blago ka gore kada pozirate. Lice i telo ni jedne osobe nisu savršeno simetrični, pa je važno da otkrijete koji deo vas najbolje izgleda na fotografijama. Možda vam sa jedne strane nos izgleda manji i lepši. Bitno je i da nikada ne gledate direktno u aparat.

- Trepnite sekund pre okidanja. Na taj način izbećićete ružno treptanje na fotografijama, a i pogled će vam biti bistriji i lepši.

Pogledajte još