Usvaja se Regionalna energetska strategija

BEOGRAD, 17. oktobra 2012. (Beta) - Članice Energetske zajednice jugoistočne Evrope, medju kojima je i Srbija, usvojiće u četvrtak Regionalnu energetsku strategiju, najavila je ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je agenciji Beta kazala da će strategija, koju je pre nekoliko godina inicirala Srbija, biti usvojena na Ministarskoj konferenciji Energetske zajednice jugoistočne Evrope u Budvi.

"Strategija se odnosi pre svega na investicije koje se tiču najmanje dve države i predstavlja pokušaj da se zemlje jugoistočne Evrope učine energetski bezbednijim i stabilnijim", kazala je ona.

Naredne godine, dodala je Mihajlovićeva, utvrdiće se jasni kriterijumi i uslovi koji će se regionalni projekti raditi. Ona je podsetila da zemlje regiona imaju deficit električne energije, kao i nafte i gasa.

"Svaka zemlja će predložiti projekte, a kada je reč o Srbiji to su projekti iz termoenergetike, korišćenja hidropotencijala i projekti iskorišćenja obnovljivih izvora energije", navela je Mihajlovićeva, koja će predstavljati Srbiju na Ministarskoj konferenciji u Budvi.

Pogledajte još