Antologija mlade srpske poezije i proze

BEOGRAD, 6. novembra 2012. (Beta) - Antologije mlade srpske poezije i proze, koje su priredili Vladimir Stojnić i Vladimir Vukomanović, predstavljene su u utorak u knjižari-galeriji "Glasnik".

Urednik edicije "Glasovi" Goran Petrović rekao je da je želeo da priredjivači knjiga budu mladi ljudi.

"Zato sam poverio Stojniću i Vukomanoviću da izaberu mlade pesnike i prozaiste čije stvaralaštvo oslikava aktuelni književni život kod nas. Tako su nastale knjige 'Prostor i figure' kao antologija mlade srpske poezije i 'Pucanja' kao izbor iz nove srpske proze", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, specifičnost ove edicije je postojanje auto-poetičkog rečnika. "Zamolili smo autore čija se dela nalaze u ovim knjigama da objasne šta za njih znači reč pesma, odnosno pojam priča", kazao je Petrović.

Vladimir Stojnić, koji je priredio izbor iz nove srpske poezije istakao je da je ovo pravi trenutak za objavljivanje antologije jer je mladja pesnička scena sazrela tokom prethodnih godina.

"Antologija sadrži 180 pesama a svaki autor je zastupljen sa desetak pesama. Birao sam autore koji nose poetski duh svoje generacije a specifičnost te generacije jeste auto-poetika. Na kraju knjige se nalazi auto-poetički rečnik koji je krajnje originalan", kazao je Stojnić.

Pogledajte još