Kusturica predstavio svoju knjigu u Pragu

PRAG, 15. novembra 2012. (Beta) - Djak praške filmske akademije FAMU, režiser Emir Kusturica predstavio je u Pragu češki prevod svoje knjige "Smrt je neproverena glasina".

Za Čehe, koji Kusturicu na neki način doživljavaju i kao svog režisera i prate njegovu umetničku karijeru još od prvih filmova nakon studija u Pragu, posebnu draž knjizi daje to što je protkana sećanjima na praški period i trag koji je u njegovom umetničkom izrazu ostavilo to češko okruženje.

"Došao sam u baroknu scenografiju koja se toliko razlikovala od sredine gde sam odrastao. Pogled na svet mi je formirala praška sredina. Iako je to bilo u vreme ruske okupacije, Prag je živeo svojim životom. Samizdatom i pozorištem. Onim što mi je na Balkanu nedostajalo", izjavio je u četvrtak Kusturica za češki radio.

Kusturica je naglasio da time što je jugoslovensko društvo u vreme socijalizma bilo liberalnije i otvorenije nije značilo da je bilo bolje.

"Došao sam u zemlju koja je praktično bila evropska. Na nas su uvek gledali kao na Balkance, na narode koji stoje na marginama Evrope a to se vidi do danas, recimo u pristupu Brisela. I dalje navodno ne ispunjavamo evropske kriterijume", rekao je Kusturica.

Srpskog režisera su kao jednu od zvezda Sajma knjiga Česi očekivali još u maju, ali je tada bio sprečen da dodje, pa je promocija i potpisivanje knjige, koja u češkom izdanju ima naslov "A gde sam ja u toj priči?" održana u sredu u knjižari Luksor.

Pogledajte još