Bivši ministar Šumarac obesmislio postojanje Inženjerske komore Srbije

Milan Đurić i Borislav Petrović su pokrenuli akciju kojom žele da spreče da Komora u potpunosti izgubi svoju osnovnu ulogu i smisao.

Njihovo obrazloženje i pokušaj da se struka sačuva od ovakvih manipulacija:

''Događaj koji zahteva javnu prezentaciju, diskusiju i osudu, s obzirom na broj kandidatura zaokruženih na spisku g-dina Šumarca, kao i konspirativno pismo kojim se, najblaže rečeno, krši Etički kodeks IKS- a.

Letimičnim pogledom na listu g-dina Šumarca, lako se može zaključiti da su "preporučeni" kandidati npr. za Beograd, uglavnom zaposleni u "CIP-u" i "Mašinoprojektu". Njihovi mnogobrojni saradnici, ovakvom organizacijom izbora, glasajući svi za sve, mogu u potpunosti kontrolisati Skupštinu komore i donositi odluke koje su od značaja za sve arhitekte i inženjere.

Tako se proces odlučivanja, de facto, odvija unutar male grupe ljudi, nekoliko preduzeća ili ideoloških centara, što u ovakvim okolnostima izgleda kao prirodna posledica. Programske i svake druge specifičnosti struka obuhvaćenih Komorom, na ovaj način marginalizuju se veoma lako, zarad interesa aktuelnog centra moći.

U ovakvim okolnostima smatramo da je legitimno pravo ljudi koji nisu deo pomenutih privatnih inicijativa i monopola, da ne učestvuju finansirajući ih obaveznom članarinom. Rešenje je da potraže druge institucionalne načine strukovnog predstavljanja, koji bi bili od pomoći u rešavanju problema arhitekata i inženjera u aktuelnoj praksi.''

Autori ove akcije su priložili, a mi prenosimo, ogirinalni mail direktora dr Dragoslava Šumarca, nekadašnjeg ministra građevine u Vladi Srbije.

Mail sa uputstvom za glasanje možete pogledati OVDE

Izvor: elitemadzone.com
Foto: mc.rs

Pogledajte još