Profesor etike i crnogoskog jezika osuđen za mobing

To je prva pravosnažna presuda za zlostavljanje na radu na univerzitetima u Srbiji i druga pravosnažna presuda za zlostavljanje na radu u našoj zemlji uopšte.

U presudi se navodi da je Perović, inače profesor etike i predsednik komisije za standardizaciju crnogorskog jezika, sprečavao Sadžakova da obavlja svoje radne dužnosti, da mu je slao preteće i uvredljive sms poruke kao i na druge načine vređao njegovu čast i ugled, te da ga je ucenjivao da glasa za izbacivanje drugih kolega sa Fakulteta.

Profesor etike je osuđen i zbog onemogućavanja asistenta da se usavršava i napreduje na poslu, zbog čega je Sadžakov ostao bez ugovora o radu. Perović je, takođe, sprečio svog tadašnjeg asistenta da brani doktorsku disertaciju, zbog čega je Sadžakov morao da prijavi doktorat u Beogradu.

Podsećamo da je prvostepena presuda doneta na proleće prošle godine, da bi odlukom Apelacionog suda pre godinu dana bila ukinuta i vraćena Osnovnom sudu u Novom Sadu, koji je ponovio prvobitnu odluku, a nju je kasnije potvrdio i Apelacioni sud u Novom Sadu, čime je ona učinjena pravosnažnom.

Izvor: B92.net

Pogledajte još