Festival evropskog dokumentarnog filma "Sedam veličanstvenih"

Deveti filmski festival "7 veličanstvenih" počinje 30. januara u velikoj dvorani "Sava centra" gde će do 3. februara biti prikazana vanserijska selekcija od sedam najboljih ostvarenja evropskih dugometražnih dokumentarnih filmova.

Selektor je, kao i prethodnih godina, danski filmski poslenik Tue Stin Miler, koji je ponovo i gost Beograda.

Za svečano otvaranje odabran je švedsko-britanski film "U potrazi za Šugar menom" reditelja Malika Benđelula, koji je ove godine nominovan za Oskara, pa zbog toga neće biti lično u Beogradu.

Ovo je jedan od najvećih bioskopskih hitova u svetu, "zadivljujući dokument o čudu, svedočanstvo o snazi poezije, priča o proroku koji je pronašao svoje mesto, bajka o izgnanom koga pozivaju da se vrati", ističu osnivači i direktori fetsivala Zoran i Svetlana Popović.

Sutra uveče biće prikazana i koprodukcija Belgije, Francuske i Maroka "Čaj ili struja" reditelja Žeroma Le Mera (Jerome Le Maire), koji će prisustvovati projekciji i zatim razgovarati sa publikom.

Ta antropološka studija, snimljena u marokanskim planinama nezagađenim tehnologijom, na duhovit način preispituje vrednosti koje donosi savremena civilizacija.

Narednih dana na programu su "Poslednja kola Hitne u Sofiji" Ilana Meteva, u koprodukciji Bugarske, Hrvatske i Nemačke, švedsko-danski film "Palme" u režiji Kristine Lindstrem i Mod Nikander, finski "Saundbrejker" reditelja Kimoa Koskele, švajcarski "Zimski nomadi" Manuela fon Štirlera i češki "Privatni svemir" Helene Treštikove.

Kao i do sada gosti će, pored razgovora sa publikom, tokom festivala držati i radionice za mlade filmske autore.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još