General Tomić: Podnosim optužnicu protiv Tadića

Bivši načelnik Uprave za bezbednost Vojske Srbije i Crne Gore Aco Tomić naredne sedmice će podneti optužnicu Prvom osnovnom sudu u Beogradu protiv bivšeg ministra odbrane Borisa Tadića zbog nezakonitog penzionisanja 2003. tokom akcije "Sablja", izjavio je danas Tanjugu Tomićev advokat Goran Petronijević.

On smatra da su ispunjeni uslovi za optužnicu, podsećajući da tom slučaju u aprilu preti apsolutna zastarelost.

Sud može da usvoji optužni predlog Tomića i zakaže suđenje, a može i da ga odbije ili odbaci iz nekih procesnih razloga i vrati na istražne radnje.

Optužni predlog Tomić će podneti kao suspidijarni, odnosno oštećeni kao tužilac, jer je javno tužilaštvo ranije našlo da nema krivičnog dela u Tadićevim radnjama.

Petronijević je rekao da je danas istražni sudija saslušao generala u penziji Branka Krgu.

"Krga je potvrdio naše navode da je Tadić nezakonito penzionisao Tomića kako bi omogućio civilnim vlastima da ga uhapse u akciji 'Sablja', iako nisu imali ingerencije za to, jer je Tomić bio vojno lice", naveo je advokat.

Prema rečima Petronijevića, Krga je pred istražnim sudijom izjavio da je upozorio tadašnjeg ministra odbrane da takva odluka nije u njegovoj nadležnosti, već Vrhovnog saveta odbrane i predsednika države, ali da mu je Tadić na to odgovorio da ništa ne brine.

Krga je ispričao da je telefonirao i tadašnjim ministrima policije i pravde Dušanu Mihajloviću i Vladanu Batiću i da ih upozorio da ne mogu da hapse vojno lice, naveo je Petronijević koji je prisustvovao saslušanju kao Tomićev punomoćnik.

Penzionisani general Tomić tereti Tadića da je kao ministar odbrane počinio zloupotrebu položaja, jer je njegovom odlukom penzionisan radi neosnovanog hapšenja u akciji "Sablja".

Tomićevom tužbom bili su obuhvaćeni i nekadašnji ministar policije Dušan Mihajlović, šef Biroa za informisanje Vlade Srbije Vladimir Beba Popović i načelnik Generalštaba Branko Krga, ali su optužbe protiv njih zastarele.

General je u tužbi naveo da su ga bivši tuženi funkcioneri neosnovano povezali sa "zemunskim klanom" i uhapsili suprotno propisima, zbog čega je proveo 100 dana u pritvoru.

Tadić je saslušan 25. januara pred istražnim sudijom Prvog osnovnog suda u Beogradu po zahtevu za sprovođenje istrage, koji je protiv njega podneo Tomić, pošto je tužilaštvo našlo da nema mesta krivičnom gonjenju.

Nakon polučasovnog saslušanja, Tadić je novinarima ispred Palate pravde rekao da i dalje smatra da je ispravno postupio kada je penzionisao Tomića.

Zbog neosnovanog boravka u pritvoru Tomiću je kasnije isplaćena materijalna odšteta od oko tri miliona dinara.

(Izvor: B92)

Pogledajte još