Urednica "Voguea" otkriva: Manekenke jedu papirne maramice kako bi ostale mršave

Oduvek se ceo svet čudio nad (previše!) mršavim figurama manekenki koje hodaju modnim pistama noseći modele najpoznatijih dizajnera. Ne čudi previše kada se kaže da se izgladnjuju. Međutim, najnovije otkriće je, najblaže rečeno, zastrašujuće.

Kirsti Klements, koja je prošlog maja otpuštena sa pozicije urednice australijskog izdanja magazina "Vogue", u svojoj knjizi "The Vogue Factor" razotkriva razne prljave tajne današnje modne industrije. Pored ostalog, ona tvrdi da mnoge manekenke jedu papirne maramice kako bi imale osećaj punih stomaka, kao i da se danima pred značajnu reviju izgladnjuju. Takođe, neke od njih se odlučuju za infuziju, a, na kraju, većina je toliko izmučena od gladovanja da jedva drže oči otvorenima, prenosi "International Business Times".

U ovoj knjizi koja je već podigla dosta prašine, Klementsova otkriva i jedan novi pojam "pariska mršavost", jer "obična mršavost" više "nije u trendu". Kako ona tvrdi, "pariska mršavost" opisuje telo manekenke koja je svoje već premršavo telo izgladnjivanjem smanjila za još dva konfekcijska broja kako bi dobila angažman na velikoj reviji.

Osim "pariske mršavosti", bivša urednica "Voguea" koja je bukvalno izbačena iz svoje kancelarije nakon što je obaveštena o otkazu, otkriva i pojam "mankenka za probe". Kako joj je jedna ruska manekenka ispričala, njena cimerka je bila ovaj tip manekenke, što znači da je bila toliko mršava da su je dizajneri koristili za probe jer je izgledala skoro kao "vešalica". Ova devojka nije jela ništa, već se "hranila" infuzijom.

Moda bi trebalo da je simbol nečeg lepog, ali, čini se, da je u njoj sve više horora. Anoreksija, narkomanija, pa čak i prostitucija, neretko se povezuju sa ovom profesijom koja bi trebalo da bude simbol ženstvenosti, gracioznosti i, konačno, kreativnosti i mašte.
Da li je tržište izgladnelo manekenke?
Da li se izgladnele manekenke "svete" ostalim ženama stvarajući im komplekse zbog "nesavršenog fizičkog izgleda"?

Pogledajte još