Sastanak Dačića i Medvedeva: Srbija privilegovan i poseban partner Rusije

- Srbija je privilegovan i poseban partner, a pravi prijatelji treba ne samo da razgovaraju telefonom i da se dopisuju, nego i da se sretnu - rekao je premijer Rusije Dmitrij Medvedev na početku sastanka sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Medvedev je istakao da tradicionalno prijateljstvo dve zemlje treba osavremenjavati i da parnerski odnosi treba da budu efikasni.

Premijer Srbije Ivica Dačić izrazio je zahvalnost na tome što će se na kraju sastanka potpisati niz sporazuma, posebno izdvojivši Sporazum kojim Vlada Rusije odobrava kredit Srbiji za popunu budžeta.

Dačić je rekao premijeru Rusije da ono što je do sada urađeno u oblasti energetske saradnje, kao što su razvoj NIS-a i pripreme za početak izgradnje gasovoda Južni tok u Srbiji, ima pozitivan efekat na ekonomju Srbije.

Dačić se takođe založio za dalje jačanje bilateralnih odnosa, istakavaši da postoji potencijal za razvoj saradnje u svim oblastima.

Sastanku dvojice premijera prisustvuju ministri Vlade Srbiije i Vlade Rusije.

Nakon sastanka, biće potpisan niz sporazuma, uključujući sporazum o odobravanju kredita Srbiji, međusobnom priznavanju diploma i saradnji carina dveju zemalja u razmeni statističkih podataka.

Uoči posete srpske delegacije, u Moskvi je najavljeno potpisivanje sporazuma dve strane o dodeli kredita Srbiji u vrednosti 500 miliona dolara, za podršku srpskom budžetu.

U Privrednoj komori Srbije (PKS) ocenjuju da razgovori na najvišem vladinom nivou o jačanju dvostranih veza dolaze u pravi čas, jer je nakon pada od petine u 2012. vrednost trgovinske razmene dve zemlje početkom ove godine - povoljnija.

Najveći zajednički projekt dve zemlje je izgradnja deonice međunarodnog gasovoda “Južni tok” kroz Srbiju koja bi trebalo da počne do kraja ove godine, a u dužini većoj od 400 kilometara. Vrednost te investicije procenjuje se na više od dve milijarde dolara, a zahvaljujući realizaciji tog projekta biće otvoreno više hiljada novih radnih mesta, a Srbija će postati najvažnije čvorište za distribuciju ruskog gasa u srednju Evropu.

Izvor: Tanjug, Blic

Pogledajte još