DA SVAKI DAN BUDE POSVEĆEN ŽENAMA: Ivica Dačić na osmomartovskom prijemu (FOTO)

Ministar spoljnih poslava Ivica Dačić čestitao je svim pripadnicama ženskog pola Međunarodni praznik žena i istakao da je 8. mart, iako bi ženama trebalo da bude posvećen svaki dan, od izuzetnog značaja kako bi nas stalno podsećao na borbe koje su žene kroz istoriju vodile za jednaka prava.

- Od Kristine de Pizan, preko Žorž Sant i Klare Cetkin, Roze Parks pa do heroina savremenog doba, žene su svojim postupcima menjale tok istorije i borile se za svoja, nepravedno uskraćena, prava - rekao je Dačić na prijemu kome je prisustvovalo više od 140 žena iz 60 zemalja.

Dačić je istovremeno rekao i da nas Međunarodni dan žena opominje da je borba daleko od gotove i da su pred nama mnoge stvari koje treba uraditi.

- Ovom prilikom želim da pomenem samo nekoliko žena koje su obeležile savremenu istoriju naroda kome pripadamo. Sa ponosom mogu da kažem da je i Unesko obeležio 150 godina od rođenja Nadežde Petrović. Ta velika umetnica, borac za ženska prava, altruista, rodoljub i ratna bolničarka zauzima posebno mesto u istoriji srpske kulture i kultnog nasleđa naše zemlje - naveo je on.

Dačić je podsetio i na Milunku Savić, ženu ratnicu, a napomenuo je i da su Marija Maga Magazinović, Jelisaveta Nacić, Draga Ljočić kao i tri prve žene u srpskoj diplomatiji Stana Tomašević Arnesen, Ljubica Stoimirović i Sonja Dapčević Oreščanin, samo neke od naših sunarodnica čija su dela dala nemerljivi doprinos našoj zemlji.

- Na ovaj dan posebno treba da se prisetimo da je ne tako davno bilo nezamislivo da žena može biti inženjer, doktor ili pilot i ne zaboravimo da je borba za jednak polazak žena u društvu i dalje veoma aktivna - naveo je Dačić i dodao da je važno da ne zanemarimo činjenicu da i danas veliki broj žena trpi razne vidove diskriminacije i da je na muškarcima da jasno stave do znanja da tome nema mesta u društvu.

Dačić je istakao da u MSP ima veći broj žena na rukovodećim položajima nego ikada ranije.

- Ponosni smo i na činjenicu da u državi sve više žena obavlja najodgovornije poslove - rekao je on.

Dačić je, na prijemu organizovanom u Muzeju srpske diplomatije, poklonio ruže ženama.

Izvor: RTS
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još