Kako da uštedite i oslobodite se dugova

Ako vam otplata duga uzima više od 20 posto mesečnih prihoda, onda morate napraviti hitan plan za reorganizaciju troškova.

Obavezno označite gde su vam najveće kamate jer te dugove treba prve da vraćate. Rešavanjem takvih dugova ćete se dugoročno rešiti najveće finansijske opterećenosti.

Vrlo je važno da napravite kućni budžet
, odnosno tačno utvrdite koji su vam nužni rashodi poput onih za hranu, odeću, režije, obrazovanje...

Uz to razmislite i na što nepotrebno trošite novac, tj. imate li nekih "luksuznih" navika kojih biste se mogli odreći dok ne budete "stali na noge". Najbolje je da dve-tri nedelje zapisujete baš svaku stavku na koju ste potrošili novac. Tako ćete utvrditi na što ide većina vaših prihoda i kako ih možete ograničiti.

Rešite se kartica i plaćajte kešom

Plaćajte gotovinom, a ne karticom jer tako imate stvaran osećaj koliko novca trošite. Najbolje bi bilo da ih se potpuno rešite ili date pouzdanom rođaku ili prijatelju na čuvanje.

Tražite jeftinije usluge

Pregledajte račune za mobilni, telefon, kablovsku, internet, pa se raspitajte da li postoje povoljniji operateri. Režije plaćajte u poštama kako ne biste plaćali nepotrebne nadoknade po bankama.

Ne pokrivajte dug novom karticom

Koliko god vam bio velik dug na kartici, nikako nemojte otvarati drugu kako biste ga pokrili. Tako ćete samo zapasti u još veće poteškoće i plaćati dvostruke kamate. Raspitajte se koja banka nudi najniže kamate na kredite sa najdužim rokom otplate.

Uštedite na trošku automobila

Umesto da autom idete na posao, razmislite o javnom prevozu, biciklu ili zajedničkoj vožnji sa kolegama. Uz to se bavite besplatnim sportovima poput trčanja ili planinarenja.

Ekološkom svešću do uštede

Redovnim gašenjem svetla, manjim zagrevanjem prostorija zimi kao i manjom upotrebom klima-uređaja tokom leta ne samo da čuvate okolinu nego i ostvarujete značajne uštede.

Probajte da plaćate više od minimalne rate kredita

Ako možete, plaćajte rate kredita češće nego je to uobičajeno i više od predviđenog minimuma. Time ćete smanjiti vreme potrebno za otplatu duga po kreditnoj kartici i u isto vreme uštedeti plaćajući manje kamate.

Prodajte ono što vam ne treba

Bilo bi dobro da prodate sve nepotrebne stvari koje ne koristite - od odeće do kućnih aparata. Osim novca, dobićete i više prostora u stanu.

Bolje je ipak uzeti nenamenski kredit

Dugoročno planirajte buduće troškove pa štedite novac za tačno određenu namenu. To je mnogo bolje nego da uzmete novi kredit. Ako baš morate, bolje uzmite nenamenski kredit nego karticu.

(Izvor: 24sata.hr, Novi magazin)

Pogledajte još