Mubarak: Istorija će mi "pravedno" suditi

"Ja sam i ranije rekao da će istorija biti svedok i sudija i još sam siguran da će buduće generacije pravedno suditi o meni", rekao je Mubarak u intervjuu za današnji "Al-Vatan".

Ovaj nezavisni list, koji je vrlo kritičan prema islamistima koji su sada na vlasti u Egiptu, tvrdi da je ovo prvi intervju koji je bivši predsednik dao od kada je u februaru 2011. bio primoran da zbog masovnih protesta podnese postavku posle 30 godina na vlasti.

Mubarak (85) je, takođe, kazao da je prerano da donese sud o svom nasledniku Muhamedu Morsiju, članu uticajnog pokreta Muslimanska braća i starom protivniku.
"Ne želim da govorim o toj temi, ali on je, ipak, novi predsednik koji prvi put snosi veliku odgovornost i ne bi trebalo donositi sud o njemu u ovom trenutku", istakao je Mubarak.

On je dodao da je "veoma tužan" zbog najsiromašnijih Egipćana koji su suočeni sa pogoršanjem ekonomske i bezbednosne situacije.
"Dok sam bio predsednik ja sam se brinuo za ljude sa malim primanjima i nisam hteo da preduzimam nikakve mere protiv njih. To je tajna moje tuge -da gledam situaciju u kojoj se nalaze ljudi sa najnižim zaradama", objasnio je Mubarak.

On je izrazio zabrinutost zbog nastojanja Egipta da dobije kredit od 4,8 milijardi dolara od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zato što su uslovi sporazuma sa MMF teški i opasni za egipatsku privredu i pogodiće siromašne građane.

Mubarak se juče pojavio pred sudom gde mu se ponovo sudi za umešanost u ubijanje stotina demonstranata za vreme pobune, kao i za korupciju, navodi AFP.

Posle prvog suđenja osuđen je na doživoni zatvor, ali je uložio žalbu zbog proceduralnih propusta. Žalba je usvojena i dobio je pravo na novo suđenje.

Izvor: Tanjug, Novosti

Pogledajte još