"PROJEKAT VEKA" IZAZVAO BES I LJUTNJU: Egipćani renoviraju svoje najpoznatije piramide

Projekat restauracije piramida kao vrednog istorijskog spomenika izazvao je veliku ljutnju i raspravu arheologa. Predloženo je da se na Mikerinovu piramidu postavi granitna fasada.

Mikerinova piramida treća je piramida po veličini i nalazi se na istom platou u Gizi, gde su Sfinga, Keopsova i Kefrenova piramida.

Mostafa Vaziri, šef egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete, nazvao je ovaj poduhvat "projektom veka".

U video snimku objavljenom na Instagramu vide se radnici koji postavljaju granitne blokove preko zidova piramide.

U pitanju je japansko–egipatski projekat, a predviđeno je da radovi traju oko tri godine.

- To će biti poklon Egipta svetu u 21. veku - rekao je Vaziri, koji predvodi egipatsko-japanski tim stručnjaka koji rade na ovom projektu.

Na društvenim mrežama su se oglasili mnogi kritičari ovog poduhvata, uključujući egiptologa Moniku Hanu, dekana Arapske akademije nauka, tehnologije i pomorskog saobraćaja.

Burno je reagovala i ekspert za egiptologiju Monika Hane, dekan Arapske akademije nauka, tehnologije i pomorskog saobraćaja. Istakla je da jedino nedostaju pločice koje treba dodati Menkaureovoj piramidi!

- Kada ćemo prestati sa apsurdima koji se primenjuju na upravljanje egipatskom baštinom. Poznato je da svi međunarodni zakoni zabranjuju nepotrebne intervencije na zaštićenim istorijskim spomenicima - rekla je Monika Hane.

Obratila se svim arheolozima uz molbu "da se odmah uključe".

Istorijski smonenici u Egiptu donose mnogo novca od turizma, ali su često predmet žučnih debata.

Debatu u društvu su u skorije vreme izazvale dve stvari, rušenje i uništenje područja koje se nalazi u istorijskom delu Kaira i farbanje u belo šarenih lukova džamije Abu al-Abas al-Mursi u Aleksandriji.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još