Prosvetari: Ministru je višak 1000 nastavnika koji rade, a nije 800 njegovih besposličara

Protest je organizovala Unija sindikata prosvetnih radnika (USPRS) uz podršku Konfederacije slobodnih sindikata kao i Foruma beogradskih poslovnih škola, nakon tri neuspela štrajka krajem školske godne. Predstavnici sindikata su i ovom prilikom ponovili zahteve da se broj učenika u odeljenjima ograniči na 25, da se finansiranje po učeniku odloži do 2020. godine, kao i da se uvede obavezno srednje obrazovanje i odustane od osnivanja još jedne, 131. Agencije za obrazovanje i vaspitanje.

„Pozivam sve okupljene da pištaljkama pozdrave našeg ministra i njegovih 800 pomoćnika i saradnika, jer za njega nije višak 800 ljudi koji ne rade, već 1000 onih koji rade“, rekao je Dragan Matijević, predsednik USPRS, nakon čega se čuo zvuk pištaljki.

Matijević se obratio i narodnim poslanicima, pred kojma se na jučerašnjoj sednici našao predlog seta zakona o obrazovanju.

„Gospodo poslanici, ne dozvolite da nakon što ste pre šest meseci, usvajajući Strategiju obrazovanja, glasali za to da u svakom odeljenju bude po 25 učenika i da srednje obrazovanje bude obavezno, sada budete naterani da glasate za nešto drugo, jer to nije demokratija nego šizofrenija“, istakao je Matijević.

Kako kaže Vesna Jevtić, profesorka engleskog jezika u Hemijsko- prehranbenoj tehnološkoj školi u Begradu, smenjenje broja odeljenja će u najvećoj meri pogoditi srednje stručne škole, a pogotovo one koje imaju ogledna odeljenja, ograničena na 20 učenika.

„Kod nas su sva odeljenja ogledna, jer je taj sistem uveden još pre deset godina. Povećanje na 30 učenika bi ukunulo veliki broj odeljenja, anulirao sva stečena iskustva i ozbiljno ugrozilo kvalitet nastave“, kaže profesorka Jeftić, koja se priključila protestu.

Današnji protest Unije podržale su mnoge njene članice, čiju su predstavnici došli iz Novog Sada, Niša, Kragujevca, Zrenjanina, Čačka, Prokuplja, Kovina, Ivanjice, Nove Varoši, Inđije, Vršca i drugih gradova Srbije.

„U našoj školi već četiri godine za redom nestaje po jedno odeljenje, a i sa decom je sve teže raditi u većim grupama. Moj mlađi kolega je prošle godine izgubio 30 posto od norme, a pitanje je koliko smanjenje nas sve očekuje u septembru“, kaže Nenad Marinković, profesor fizičkog vaspitanja u Osnovnoj školi „Olga Petfović“ u Vršcu.

Pogledajte još