Mrkić: Srbija se iskreno raduje zbog HR

"Srbija je danas gotovo potpuno okružena Evropskom unijom. Sasvim smo sigurni da ćemo i ubuduće zajedno raditi na tome da Srbija i ceo region udju u Uniju", rekao je Mrkić, a prenosi agencija Hina.

Prva potpredsednica Vlade Hrvatske i šefica diplomatije Vesna Pusić ugostila je danas u Zagrebu na svečanom ručku povodom ulaska Hrvatske u EU ministre spoljnih poslova iz regiona i poručila im da sve zemlje regiona imaju evropsku perspektivu.

Šef diplomatije Kosova Enver Hodžaj rekao je novinarima da je ovo veliki dan za Hrvatsku koja je "izvrstan primer za ceo region kako reformisati i modernizovati društvo i kako nakon godina reforma svaka zemlja može da postane članica EU".

On je ocenio da se EU u 2013. može ponositi hrvatskim članstvom i dijalogom Srbije i Kosova.

Crnogorski ministar Igor Lukšić izrazio je očekivanje da će i druge zemlje regiona u idućim godinama napredovati prema EU.

"Što se tiče Crne Gore i BiH, kopnena granica EU dolazi do nas. Nadam se da ćemo vrlo brzo, neki od nas nastavljajući, a neki otvarajući pregovore, napredovati prema EU i u idućim godinama se pridružiti Hrvatskoj", rekao je Lukšić.

Hrvatskoj je čestitao i ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija koji je rekao da će BiH od sutra u EU imati više prijatelja.

"To nam je podsticaj da se što je moguće pre stvarno sretnemo i da ponovno budemo deo jednog istog političkog, ekonomskog, kulturnog, civilizacijskog prostora", naglasio je Lagumdžija.

Makedonski ministar Nikola Poposki takodje je čestitao Hrvatskoj i ocenio da je njen ulazak u Uniju uspeh za ceo region.

U Hrvatskoj večeras počinje proslava ulaska u EU, a na centralnoj svečaosti u Zagrebu biće oko 170 stranih gostiju, medju kojima i predsednici svih država regiona.

(Izvor: Beta, B92 )

Pogledajte još